Bismillaahi ‘alaa diinii wanafsii wawaladii wa-ahlii wamaalii


Dengan nama Allah, (aku memohon perlindungan) mengenai agamaku, hidupku, anak-anakku, keluargaku


WOW!

Tuesday, June 24, 2014

(Gambar) : Italy + French Riviera (France) + Monte Carlo + St Moritz (Switzerland)







































Jom ke Italy + French Riviera (France) + Monte Carlo + St Moritz (Switzerland)

Hubungi kami:
012-369 9679
012-265 0891
019-310 7308

Thursday, June 12, 2014

SILATURRAHIM ATAU BUSINESS? MANA LEBIH BERHARGA?

Bismillahhirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah. Kita jumpa lagi di sini.
M di sini, bukan penulis sebenar blog ini.
Cuma tumpang dan singgah kejap-kejap bila ada kelapangan atau bila lihat ragam manusia.

Manusia, dari segi luaran boleh dikatakan semuanya hampir sama.
Yang berbeza saya serahkan kepada Allah SWT.
Sama-sama pakai tudung Ariani.
Sama-sama pakai Ray-Ban sunglasses.
Sama-sama rambut hitam style Side Part atau The Beard.

Tapi yang membezakan sesama kita adalah hati kita.

Saya berada di dalam industri atau bidang di mana 'people come and go'.
Bila rasa mereka semakin bagus, mereka pergi.
Ya, saya tahu kita mesti move on, tapi pergilah dalam keadaan yang diredhai kedua-dua belah pihak.
Kita fikir mungkin mereka lah yang akan berada di sisi kita tatkala susah dan senang dalam industri ini...well... I guess that's not relevant anymore.

Lebih menyedihkan bila mereka pergi meninggalkan kita dan menerima tawaran di dalam industri yang sama. Di sinilah yang saya sedih di mana adakah kebanyakkan kita memang sudah tidak menghargai silaturrahim yang terjalin? Sedarkah mereka yang sejauh mana pun kita berlari penghujungnya kita adalah sama sebab kita berlari di padang yang sama. Di mana sifat kesetiaan anda?

Sudahlah mereka menerima tawaran di dalam industri yang sama, lebih menyedihkan apabila saya dan majikan baru mereka saling mengenali antara satu sama lain, malah pernah bekerjasama. Di sini lebih menyedihkan di mana ada di antara kita yang lebih mementingkan business mereka dengan memberi tawaran kepada mereka yang pernah bersama saya.

Terus terang saya katakan sudah beberapa kali orang datang berjumpa saya untuk bekerja bersama saya, tapi saya tolak denga baik. Kenapa? :
1- Silaturrahim saya dengan mereka sudah baik sebelum ini, jadi saya tidak  mahu rosakkan dengan mengambil mereka bekerja bersama saya kerana saya lebih mementingkan silaturrahim
2- Saya kenal baik dengan majikan mereka, jadi saya tidak  mahu rosakkan dengan mengambil pekerja mereka bekerja bersama saya kerana saya lebih mementingkan silaturrahim
3- Kita berada di dalam industri yang sama, pusing macam mana pun tetap di situ juga

Bagaimana dengan anda?
Sudah pasti anda memilih business anda berbanding silaturrahim baik kita bukan? Betul kannnn




 Dear my other half, people come and go, all we need are those who stay.


-M-
(bukan penulis sebenar blog ini)

AKU, SALES DAN DOT-DOT-DOT - PART 1

Sales --- when it comes down to it, is about helping the client and remember, 
some of them are smarter and savvier than before because 
they have access to a vast array of information ie the internet. 
Yes, we know not all the information will be good and 
part of our job now is to help them 
sort through the confusing amount of nonsense to see the nature of their problem.


001 - TAHU APA YANG KITA MAHU
Plan dan fokus apa yang kita nak.
Capai target? Jumpa prospek sebanyak mungkin?
Definitely bukan dating dengan awek ok.


002 - SEDIAKAN SOALAN TERLEBIH DULU
Sebelum jumpa prospek kita, 
make sure apa yang kita nak tahu dan tanya dah pun kita prepare awal-awal.
Apa prospek nak? Bila? Kenapa? bla bla bla..


003- I LOVE U MY PRECIOUS TIME
Hormati masa kita dan masa prospek. 
Tepati masa yang dijanji.


004 - KADANG-KADANG JADI PENYIBUK ITU BAGUS
Selama ni customer kita cuma beli sabun mandi dewasa, 
tiba-tiba satu hari tu beliau beli sabun bayi, so kita jadi penyibuk sikit lah.
Tanya kenapa tiba-tiba beli sabun bayi?
Customer ni jawab la yang cucunya baru lahir,
so kita dah nampak peluang di situ untuk rekomen produk lain seperti
losyen bayi, syampu bayi, bedak bayi, pencuci muka bayi,  tu je kott


005-KENA REJECT TU PERKARA BIASA
Jangan sedih bila kita terima "NO" daripada prospek kita.
Kan ada berjuta lagi prospek. 
Kadang-kadang "NO" daripada mereka tu bukan bermaksud selama-lamanya  NO, 
cuma mungkin belum masanya.
Yang penting jangan lupa call balik selepas beberapa lama sebab 
mana tahu tiba-tiba fikiran dan hatinya berubah maka prospek kita berkata "YES!"


(Pemandangan di Uzbekistan. Nak ke Uzbekistan?
Hubungi kami, 019-310 7308 / 03-8920 4090)



to be continued ----------- AKU, SALES DAN DOT-DOT-DOT - PART 2

Wednesday, June 11, 2014

JOM KE HYDRABAD!




UMRAH OMAN 2013



Untuk pakej umrah dan umrah ziarah yang lain boleh hubungi kami:
03-8920 4090
019-310 7308

MT SORAK DAN SEOUL BERSAMA IZZUE ISLAM ---- 21 - 27 OKTOBER 2014





HUBUNGI:
03-8920 4090
012-265 0891

HONG KONG DISNEYLAND MACAU BERSAMA IZZUE ISLAM 16-21 DISEMBER 2014 - PART 1


Ketika group singgah makan tengahari di Macau.
Izzue akan singgah di setiap meja untuk beramah mesra.


Little Venice di Macau
Agak besar juga...tapi hiasan cantik..
Siapa yang suka shopping, boleh shopping juga di sini...
Nak naik gondola sambil diiringi nyanyian gondola singer pun boleh..



Dalam bas, Izzue Islam sangat happening..
Izzue akan bercerita, menyanyi untuk hiburkan kami semua..



Sesi bergambar di Ruins of St Paul


Wednesday, June 4, 2014

HAVE FAITH IN ALLAH SWT

Bismillahhirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt

Sepertimana yang kita semua sedar (atau tidak), kita sudah pun berada di pertengahan tahun 2014. Begitu cepat masa meninggalkan kita sehinggakan mungkin ada di antara kita masih terkapai-kapai atau masih tidur diulit mimpi tanpa berjaya mencapai sesuatu kejayaan, baik kejayaan duniawi mahupun kejayaan untuk akhirat kelak. Atau adakah kita memang suka berada di zon selesa kita, sehingga berasa tidak perlu untuk berubah ke arah kebaikkan?
Itu saya tinggalkan untuk anda nilaikan diri sendiri.
Setakat pertengahan 2014 ini, sebenarnya banyak yang saya pelajari. Malah untuk setiap apa yang berlaku saya bersyukur kerana Allah bukakan 'mata' saya untuk saya sedar dan ambil pengajaran atau untuk muhasabah diri.
Apa yang saya dapat untuk setiap kejadian?

Kejadian 1:
Berapa ramai di antara kita yang lebih cintakan duit dan hartabenda dari silaturrahim yang dah terjalin dengan baik? Sanggup merendahkan harga dan martabat diri sendiri demi duit dan hartabenda. Sanggup ditipu oleh orang luar demi duit. Sanggup menipu orang sekeliling kita yang sudah ada hubungan silaturrahim demi duit. Sanggup menipu dan mengkhianat orang yang percaya pada kita demi duit. 
Kenapa? Sebab kita rasa dan fikir yang duit adalah segala-galanya. Kita hidup untuk duit kah?. Hidup untuk duit atau duit untuk hidup? Yang saya hairan sangat adalah mereka yang mempelajari agama Islam yang tergamak dan mampu untuk buat begini sedangkan dalam Islam kita menitikberatkan silaturrahim. Menjaga silaturrahim untuk menambah rezeki bukan buat jahat dan aniaya dengan orang dah menolong kita. Kita lupa siapa di sisi kita yang dah bersama kita menolong ketika susah dan senang. Kita sanggup membuat kenalan baik kita kecil hati dan kecewa dengan sikap kita, mengungkit dari hal yang sekecil-kecil kuman hingga ke hal yang sebesar godzilla. 
Begitulah hebatnya kuasa dan peranan duit di mata kita. Pertama, duit. Kedua, duit. Ketiga, duit. Keempat, keluarga dan kenalan. 
Nah sekarang ni, anda fikir siapa yang anda dah buat jahat, aniaya, kecewakan seseorang atau dua orang atau ramai orang demi duit yang anda terlalu cintakan itu? Mohon anda jumpa dan minta maaf sekarang! Jagalah silaturrahim kerana Allah.

Kejadian 2:
Kita hidup di dunia untuk apa? Kerja? Beribadat? Berfoya-foya? Berlaku di depan mata saya di mana seorang bapa dalam keadaan panik menjerit nama isterinya kerana anak kecil mereka sekitar 1 tahun pengsan (tanpa sebab) ketika sedang membeli makanan untuk dibawa balik. Saya (bersama dua anak kecil) yang berada di situ risau samada sempat atau tidak dibawa ke hospital yang berdekatan. Hanya mampu doa agar semuanya selamat. Kasihan pada pasangan tersebut yang balik kerja, ambil anak dari tempat asuhan, belikan makan malam, dan kemudian anak mereka pengsan di dalam kereta.
Terfikir saya betapa bersyukur anak-anak di depan mata saya dalam keadaan sihat dan selamat. Dapat mencium mereka yang busuk ketika bangun dari tidur. Dapat memeluk mereka ketika hendak tidur. Betapa saya perlu memghargai apa yang saya ada sekarang. Betapa saya perlu meluangkan masa sepenuhnya untuk anak-anak. Kerja boleh tunggu tapi anak-anak terus membesar, mereka tidak menunggu kita.
Kelak saya tidak mahu berlaku sesuatu (samada dari segi segi tindakan, akal atau emosi) atas sebab kecuaian dan kealpaan saya dalam mengejar hal duniawi.  Jika anak-anak bukan di depan mata (ke sekolah dan sebagainya) saya doa agar Allah sentiasa jagakan mereka untuk saya.
Nah sekarang, di mana anak anda? Mohon cium dan peluk mereka sekarang!

Kejadian 3:
Masing-masing punya tanggungjawab, tugasan dan kerja dalam urusan harian kita. Tidak kiralah urusan di pejabat, rumah, sekolah atau lain-lain. Tetapi berapa ramai di antara kita yang memahami kerja orang lain. Dan yang penting berapa ramai di antara kita yang menghargai apa yang orang lain berusaha untuk menyelesaikan kerja tersebut memandangkan ianya ada kaitan dengan kita. Orang yang berduit senang akan cakap, "Itu masalah anda, saya tidak mahu ambil tahu, saya tahu apa yang nak ini selesai" , sedangkan apa salahnya kalau kita cakap, "Ada apa-apa yang boleh saya bantu untuk memudahkan kerja anda untuk urusan saya ini?" .
Saya pernah berada di satu situasi di mana, pada satu pagi saya dan pemandu-pemandu lain sedang beratur panjang untuk keluar simpang memandangkan kereta dari arah bertentangan tidak ada yang mahu mengalah menunggu dan sangat laju. Mengejutkan saya apabila kereta di hadapan saya berjaya keluar simpang dan memberhentikan kereta sekaligus menahan kereta-kereta dari arah bertentangan untuk berhenti. Ianya memudahkan kami yang sudah lama menunggu untuk keluar simpang dan berjaya mengurangkan kereta-kereta yang beratur panjang tadi. Saya terfikir, kenapa lelaki tersebut sanggup meluangkan masa, tidak kisah terlewat sampai pejabat untuk memudahkan urusan orang lain. Sedangkan lelaki tadi boleh saja cakap, "Itu masalah anda boleh keluar simpang atau tak, aku bayar cukai jalan, cukai itu ini, pihak atasan la kena fikir buat lampu isyarat ke apa," tetapi hamba Allah itu memilih untuk membantu menyelesaikan masalah orang lain. Terima kasih Encik Kereta Toyota.
Berapa ramai di antara kita yang boleh bersikap menyelesaikan masalah bukannya menyukarkan keadaan dan menambahkan masalah?
Nah sekarang, apa yang anda buat hari membantu menyelesaikan masalah atau menambahkan masalah lagi? Mohon bantu orang sekeliling anda sekarang!

Kejadian 4:
Semua orang tahu sekarang ini kerajaan Saudi mengurangkan kuota untuk jemaah mengerjakan umrah. Ada di antara kita yang dah ambil cuti dari majikan dan pengajian untuk mengerjakan umrah. Ada yang dah merancang berbulan-bulan untuk mengerjakan umrah. Ada yang dah kumpul duit bertahun untuk mengerjakan umrah. Tiba-tiba tanpa notis awal, kerajaan Saudi mengurangkan dan membekukan kuota umrah.
Seorang kenalan pernah memberitahu saya, "Bukan senang untuk jadi tetamu Allah, hanya yang layak saja dipilihNya, sebab tu kita kena betulkan nawaitu kita nak pergi umrah ni, kadang-kadang Allah uji sebelum pergi umrah, kadang-kadang Allah uji semasa di sana, sakit lah, jatuh lah, sesat lah, hilang lah, ingat sebaik-baik perancang adalah Allah, Allah nak uji siapa lagi penting, kerja ke, bos ke, Allah ke, yang penting sentiasa bersangka baik dengan Allah".
Ok, itu masalah yang kerajaan Saudi sendiri beri pada kita, ada yang berjaya dapat visa, ada yang tak berjaya, tetapi peratusan untuk yang tidak berjaya lebih besar berbanding yang berjaya dapat visa. Janganlah pula yang dapat visa dan mengerjakan umrah tu 'upload gambar selfie di facebook'. Apa perasaan mereka yang tidak dapat visa tu?
Ha! Cepat 'delete' semula gambar-gambar anda semasa mengerjakan umrah baru-baru ini!

Apa yang saya dapat dari semua kejadian ini?
Itu antara saya dengan Allah. ;)



To whom it may concern, if Allah can bring you to it, Allah will bring you through it. We will never know what is going to happen in future, one thing for sure is just have faith in Allah SWT.





-M-
(bukan penulis blog ini)